מאמרים ורעיונות

  • אנו מכירים בחשיבות שיש לפיתוח חשיבה יצירתית אצל ילדים צעירים. חשיבה יצירתית היא לא רק מיומנות אלא כישרון עמוק שמעצים ילדים לחשוב על רעיונות מקוריים, להתמודד עם אתגרים בעזרת כושר המצאה ולטפח יכולת עמוקה לחדש. במדריך מקיף זה, אנו מתעמקים במגוון פעילויות שובות לב שנועדו לטפח ולרתום את הגאונות היצירתית שבכל ילד.
    קרא עוד...
  • אנחנו מכנים אותן 'קוביות עץ' למרות שבערכה קיימות צורות אחרות של מבנים, תיבות, מנסרות וגלילים, למעשה בערכה המקורית לא קיימות קוביות במובן ההנדסי. באנגלית הן מכונות wooden blocks שפירושו המילולי הוא 'לבני בניה'. האיש שפיתח אותם בין 1838-1840 היה פרידריך פרובל. אשר ייסד את גן הילדים הראשון בעולם. למעשה 'לבני הבנייה' הוא המשחק הראשון שנוצר לילדים. לפניו היו צעצועים, כמו בובות, עגלות, וצעצועים על גלגלים ואף משחקים שונים שילדים שיחקו. אך לא היה משחק שהיה מכוון לילדים ונועד לפתח אצלם עקרונות של חשיבה או מיומנויות למידה. מה כל כך מיוחד ב'לבני הבנייה' האלה?
    קרא עוד...
  • כמה מילים על הילד שבכם: תזכרו את הילד שבכם, מעבר למילים. מעבר לתמונה ומעבר לזמן. במקום שבו הילד שבכם מביט אל העולם. במקום של ההשתאות, של הפעם הראשונה, של הרגע הזה, שבו כאילו העולם עומד מלכת, ברגע בו נוצרת ההתגלות. הרגע שבו הדברים מתחילים לנבוט. משם אנו באים. לשמור על הילד שבתוכנו, שימשיך להיות הוא, סקרן, טהור וחי. כמה מילים על משחק ותוצר: לתפיסתו של הילד מטרת המשחק או סיבת המשחק היא התוצר שבסופו. במילים אחרות לכל משחק יש 'תוצר'. התוצר יכול להיות גם הנאה או כייף וזאת סיבה מספיק ראויה.
    קרא עוד...
  • מאמר זה בא להאיר נקודת מבט חדשה הנוגעת לעולם המשחקים של הילדים. מטרת המאמר היא ליצור התייחסות שונה הנוגעת לעולם המשחקים של הילדים, זאת כדי לאפשר לעוסקים בחינוך לראות במשחק מרכיב חשוב ומשמעותי בעיצוב עולמו הפנימי והייחודי של הילד. וכגורם סביבתי בעל משקל חשוב ביותר כהכנה לחיים בריאים, מספקים ויצירתיים. מאמר זה התעצב במרוצת עשר השנים האחרונות ומדי פעם אני מעדכנו ומוסיף דברים חדשים שבאים כתוצאה מתובנות חדשות או צורך לחדד את המסרים שמובאים בו. למרות התחושה שאכן המאמר ממצה את הרעיונות שעלו בי במשך השנים האחרונות, מן הראוי להתייחס אליו כמאמר שבה להאיר
    קרא עוד...
  • למידה ומשחק נמצאים בקונפליקט תמידי, אבל יש דרך לשלב בין השניים. ילדים יכולים ללמוד דרך חוויה וככה כולם מנצחים. תהליכי למידה אינם שמורים בלעדית למערכת חינוכית זו או אחרת ולנו כהורים ומחנכים יש תפקיד חשוב בתהליך הלמידה של ילדים בכל גיל. חשוב לנו שהילדים שלנו ילמדו דברים חדשים ויהיו סקרנים ללמידה, מאיתנו ומאחרים. לפעמים, כשהילדים מבחינים שמדובר ב"שיעור" הם מוצאים דרכים להתחמק ומחפשים את מה שכיף - הם מעדיפים לשחק. למידה נתפסת כמשהו משעמם ולפעמים מייגע, ומשחק מקושר ישירות בהנאה ובילוי, משהו שאי אפשר לסרב לו. נראה שלמידה ומשחק נמצאים בקונפליקט תמידי,
    קרא עוד...
  • ילדים משחקים ב"משפחה" בפינת הבובות וחבריהם רכובים על קוביות עץ ומתנהגים כמי שדוהרים על סוסים. בהתבוננות במשחקם של ילדי הגן ניכר על הילדים האלה כי הנאתם עצומה, הבעת פניהם רצינית, והדיאלוגים שלהם מרתקים. הם מרוכזים לגמרי במעשיהם ושקועים כל כולם בתפקידם עד כי נדמה ששכחו כי זהו 'משחק בלבד'. האומנם זהו משחק בלבד? האם שאלתם את עצמכם למה ילדיכם כל כך נהנים ממשחק תפקידים ומבנייה בקוביות? האם התפתחות הילד מתקדמת בשעת משחק או שמא מתעכבת במהלכו? לא אחת אני שומעת הורים המודאגים מחוסר העניין של ילדם לעסוק בפעילות אחרת מלבד פינות המשחק בגן.
    קרא עוד...
  • הם חוזרים עם הציורים מהגן, ולמרות שאתם רואים קשקוש של כמה קווים וצבעים, עבור הילדים זו יצירה עם משמעות. איך להגיב ובאיזה שלב אפשר לזרוק אותם לפח? המון יצירות של הילדים בבית - איך בוחרים מה לשמור ומה לזרוק? ולמה האומן הצרפתי המוערך של המאה ה-20 אנרי מאטיס אמר - "אינני מצייר שולחן, אלא את התחושות שהוא מעורר בי?" כל הילדים יוצרים בדרכם. למעשה שפת הסמלים והייצוגים קודמת להתפתחות כתיבה וקריאה כבר מראשית ההיסטוריה (ציורי המערות), זאת בהתאם לראשית ההתפתחות הרגשית והפיזית. כאשר ילדים פועלים בחומרי אומנות, הם מתחילים לחקור חומרים שונים
    קרא עוד...
  • "אם נדע במה הנשיא שיחק בילדותו נבין איזה מנהיג הוא יהיה" "אם נמנע מחולדות להשתעשע הן ימותו" "אם לא נתקוטט מספיק המוח שלנו לא יתפתח" "ד"ר סטיוארט בראון מתריע: המשחקים החדשים, השמרניים, העדינים והממותגים מסרסים אותנו" לסטיוארט בראון יש שם של דמות מצוירת, משרד על צמרת של עץ והתמחות במשחקי ילדים. התמונה המתקתקה הזו מקבלת טוויסט טים־ברטוני כשמתברר שהיא תוצאה של רצח סדרתי. עד לפני 25 שנה היה ד"ר בראון, תושב קליפורניה, פסיכיאטר מן השורה, שהתמחה באבחון, טיפול ומחקר של רוצחים סדרתיים. תובנה אחת שנבטה בו באותן שנים הולידה שינוי אדיר בחייו: בראון
    קרא עוד...
  • ממש כמו שהציפורים עפות והדגים שוחים, ילדים מתקשרים דרך משחק. מתי בפעם האחרונה הילד שלכם הרגיש חופשי לבטא את עצמו באופן חופשי וללא פחד מהתגובה שלכם, גם אם שנא את אחיו שרק נולד או הרגיש שאתם לא מבינים אותו? המשחק הוא כלי לגיטימי ובטוח בשבילו לבטא את הרגשות הללו. במשחק הילד לוקח את מה שבלב ובמוח ומשחק אותם באופן סימבולי. הוא הבמאי, המתכנן, המבצע והשולט באירועים ובתוצאותיהם. הוא חופשי לבטא בכל דרך שיבחר את משאלותיו הכמוסות ולפרוק רגשות אסורים: תוקפנות, יצרים מודחקים, חרדות או קונפליקטים פנימיים כמו מין, כעס, תסכול ופחד.
    קרא עוד...
  • משחקי ילדים הם חלק בלתי נפרד מההתפתחות שלהם. אנחנו מתחילים לשחק עם התינוק כבר כשהוא קטן, כשאנחנו מלטפים אותו, מדגדגים אותו ומניחים לו להכיר את הסביבה על שטיח הפעילות ולאחר מכן באמצעות זחילה ומשחק עצמאי. כשהתינוק הופך לפעוט הופכים המשחקים למגוונים יותר, כאשר כל פעוט יפנה לכיוון אחר ויעדיף משחקים שונים. בגילאים מבוגרים יותר המשחק הופך מורכב, עם הרבה יותר חשיבה מאחוריו ועם האפשרות לשאול שאלות, לדמיין, לפתח סיפור משלנו ולמלא שעות בתוכן. למה המשחק כל כך חשוב לילד? מחקרים הראו שמשחקים מכל הסוגים מפתחים אצל הילד יכולות ותכונות חשובות מאד להתפתחות שלו לאורך השנים.
    קרא עוד...

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

הצטרף למועדון הלקוחות שלנו

דלג לתוכן מרכזי